Toteutamme isot ja pienet projektit yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Tutustu eri aloilla toimivien asiakkaidemme kokemuksiin yhteistyöstä.
LST on tehnyt Turun telakan kanssa yhteistyötä jo 1960-luvulta lähtien. Nykyään Meyer Turun telakalla rakennettaviin risteilijöihin tehtävät työt ovat merkittävä osa koko konsernin toimintaa.
– LST on meille pitkäaikainen luotettava kumppani. Yritys tarjoaa kilpailukykyistä, ammattitaidolla suoritettua ja laadukasta sähköasennuspalvelua ja projektiosaamista vaativiin laivanrakennusprojekteihin, Mika Tuokko, Meyer Turun Head of department (Electrical outfitting) sanoo.
LST toteutti DB Schenkerin varastotilan valaistuksen uusimisen Turussa keväällä 2020. Remontissa vanha loisteputkivalaistus vaihdettiin led-valoihin ja samalla lisättiin valaistukseen älykäs ohjausjärjestelmä. Remontti maksaa itsensä takaisin jopa neljässä vuodessa, kun laitoksen sähkölasku puolittui. Myös tulevaisuudessa järjestelmän muutokset ovat helppoja toteuttaa, kun järjestelmää voidaan ohjata etänä.
– Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen, energiansäästö oli jopa hieman suurempi kuin osasimme odottaa. Keskimäärin sähkölaskumme on pienentynyt 47 prosenttia, ja se on tämän kokoisessa hallissa erittäin suuri määrä euroja, kertoo DB Schnkerin Antti Hirvikangas.
Säästö koostuu monesta asiasta: led-valot kuluttavat vähemmän sähköä, valot palavat vain tarvittaessa ja uusi valaistus on lähes huoltovapaa, sillä vain yksittäisiä valoja pitää uusia joidenkin vuosien välein.
LST Transport asensi 648 uutta kortinlukijaa HSL:n lähijunaliikenteen Sm5-juniin
HSL eli Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä vastaa Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisen, Keravan, Kirkkonummen, Sipoon, Siuntion ja Tuusulan joukkoliikenteestä. Laajassa projektissa HSL uudistaa vuosien 2024–25 aikana joukkoliikenteen matkalippujen maksamista ja taustalla toimivia järjestelmiä.
Ensimmäisessä vaiheessa matkalippujen kortinlukijalaitteet joukkoliikennevälineissä ja asemilla vaihdettiin uusiin. LST oli tärkeässä roolissa, kun lähiliikenteen Sm5-juniin asennettiin uudet lukijalaitteet. Sm5 on Stadlerin valmistama matalalattiainen sähkömoottorijunatyyppi.
– Asensimme yhteensä 81 junaan 648 lukijalaitetta. Tämä vastaa noin viidesosaa HSL-alueen lukijoiden kokonaismäärästä. Projekti sisälsi myös kaikki tarpeelliset purkutyöt, kaapeloinnit ja uusien laitteiden käyttöönoton. Kaikki asennustyöt tehtiin Helsingin varikolla, jossa toimii meidän Helsingin yksikkömme, kertoo projektipäällikkö Veli-Pekka Lehtonen LST Transportilta.
Ennen vanhojen kortinlukijoiden poistamista niille tehtiin hallittu tietojen tallentaminen. Jokaiselle uudelle lukijalle tehtiin järjestelmällinen käyttöönotto eli perusohjelmien asennukset ja niiden määrittelyt. Lisäksi varmistettiin, että kaikki lukijat ovat kytkeytyneet HSL:n taustajärjestelmään ja ovat kunnossa asiakkaiden käyttöä varten. Jokaista lukijaa varteen asennettiin uusi Ethernet-kaapelointi ja sähkönsyöttö.
– Olemme lisäksi uusineet asiakkaan toimeksiannosta Sm5-junien antennikaapelit ja laittaneet uudet asennusputket varautumisena 5G-yhteyden käyttöönottoon. Paloluokkavaatimukset ovat uusissa junissa erittäin kovia, EN 45545-standardin mukaisia, ja asennettavien materiaalien pitää vastata näitä, Lehtonen sanoo.
Sm5-junissa on ohjaamot molemmissa päissä, ja kaapelointiin liittyvät asennukset tehtiin A-ohjaamoon. 3G-verkko ajettiin Suomessa kokonaan alas, mihin varautumisena asiakkaan toimeksiannosta junien tietoliikennelaitteet ohjelmoitiin toimestamme uudelleen.
Uusien kortinlukijoiden asennustyön tilasi Sm5-junakaluston haltijana toimiva Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy. Työn lopullinen maksaja oli HSL, joka hallinnoi kortinlukijoita ja niihin liittyvää materiaalia.
LST:n puolella suoritettiin osana toimeksiantoa myös asennussuunnittelu sisältäen sähkö- ja mekaniikkasuunnittelun. Veli-Pekka Lehtonen suunnitteli työn toteutuksen ja ohjeisti asentajat tarkkaan. Hän käytti työohjeiden tekemiseen asiakkaan asiakirja-aineistoa sekä omasta suunnittelusta syntynyttä materiaalia.
– Kun tehdään mahdollisimman paljon etukäteisvalmistelua, saadaan aikaan hyvää laatua. Niin tässäkin tapauksessa.
Kortinlukijoiden vaihtaminen helpottaa jatkossa tavallisen matkustajan arkea: niiden ansiosta matkan voi maksaa myös pankki- ja luottokortin lähimaksulla, mikä ei aikaisemmin ole ollut HSL:n liikenteessä mahdollista.
– Yhteistyö sujui projektin kaikissa vaiheissa hyvin, ja LST hoiti homman mallikkaasti, kertoo Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy:n projektipäällikkö Tuomo Pietilä.
Kuva: junakalusto.fi