Sähköistys maatalousyksiköissä | LST
← Takaisin

Vennan tilalta jää hyvä maku suuhun

joulukuu 2023

Vennan tilalla tuotetusta maidosta valmistetaan muun muassa suomalainen Jymy-jäätelö, joten tilasta jää monessakin mielessä hyvä maku suuhun. Tätä nykyä maatilat ovat nykyaikaisia, digitaalisuutta hyödyntäviä yksiköitä. Tämä tarkoittaa käytännössä tilan sähköistämistä monipuolisesti.

Vennan tila on vankasti luomutuotantoon nojaava, moderni maataloustuottaja. Pienestä maatilasta on luomutuotannon ja kehitystyön kautta syntynyt lähiruokaan panostava, kestävää kehitystä ja eläinten hyvinvointia arvostava yksikkö.

Isosta toimijasta hyötyy myös lähiympäristö, sillä tilan pyörittämisen ympärillä toimii läheisessä yhteistyössä kymmenkunta muuta tilaa ja yhteistyöverkostosta löytyvät myös mm. eläinten tarvitsemat rehut. 

Vennan tilalla tuotetusta maidosta valmistetaan muun muassa suomalainen Jymy-jäätelö, joten Vennan tilasta jää monessakin mielessä hyvä maku suuhun.

Sähkötekniset ratkaisut eläimistä huolehtimisen takeena

Pitkälle on siis tultu emännän ja lypsyjakkaran yhdistelmästä – tätä nykyä maatilat ovat nykyaikaisia, digitaalisuutta hyödyntäviä yksiköitä. Tämä tarkoittaa käytännössä tilan sähköistämistä monipuolisesti.

– Meillä eläinten hyvinvointi ratkaistaan oikein ajoitetulla valaistuksella, lämpötilojen säätämisellä ja tietysti ruokinnalla. Laitteet ja koneet sekä niiden ympärillä toimiva automatiikka tarvitsee katkeamatonta sähköä, samoin kuin tietojärjestelmät sekä tuotannon ohjaus, kuten vaikkapa valvonta, seuranta ja kerätyn datan analysointi, kertoo Vennan tilalta Samuli Suominen.

Vennan tilalla myös tuotetaan sähköä itse. Aurinkopaneelit vähentävät riippuvuutta ulkopuolisista sähköntoimittajista ja alentavat samalla energiakustannuksia. Varavoimalähteenä toimii generaattori – eläinten hyvinvoinnin suhteen katkeamaton ja automaattisesti päälle ja pois kytkeytyvä varavoima on ensiarvoisen tärkeää.

Varavoima jyllää

– Maatiloilla varavoimajärjestelmät ovat käytännössä pakollisia. Sähkökatkojen sattuessa kohdalle, voi avunsaanti kestää taajamaolosuhteita kauemmin. Toiminnan katkeaminen ei tietenkään tule kyseeseen, kun mukana on eläviä olentoja, joiden hyviksi luoduista olosuhteista ei haluta tinkiä, kuvaa LST Servicen toimitusjohtaja Ville Lehto.

Turvattu sähkönsaanti on lopulta järjestelykysymys. Ennakointi on tärkeässä roolissa, koska katkon sattuessa ollaan kovasti myöhässä.

– Me olemme käyneet koko sähköjärjestelmämme läpi yhdessä LST:n kanssa. Toiminnan kannalta kriittisimpiin laitteisiin meillä on varaosat valmiina, osa omassa, osa LST:n varastossa. Elävien eläinten kanssa tulee vastaan aina monenlaista, mitä ei voida ennakoida. Emme halua sellaista murhetta sähkölaitteista. Annetaan LST:n hoitaa, summaa Samuli Suominen.

Korjaaja ja korvaaja
– molemmat tärkeitä

LST:n palveluvalikoimassa maatilan kannalta ensiarvoisen tärkeässä roolissa on ollut se, että sähkömoottoreita kyetään myös korjaamaan.

– Yhteistyömme LST:n kanssa alkoi siitä, kun etsimme firmaa, joka sekä pystyy että haluaa korjata sähkömoottoreita. Lisäksi heiltä saa uuden laitteen varalaitteen korjaamisen ajaksi tai jos korjaus ei tule enää kyseeseen. Monesti heillä on ollut sähkömoottori hyllyssä, kun on äkkiä tarvittu, kertoo Suominen.

LUE LISÄÄ: Sähköistys isossa maatalousyksikössä.

    ← Takaisin