Sähköistys maatalousyksiköissä | LST
← Takaisin

Sähköistys maatalousyksiköissä

Ville Lehto, LST Service Oy

lokakuu 2023

Maitoa ja leipää. Voita ja juustoa. Kauramaitoa kahviin ja perunamuusia, pihviä ja kasviksia lounaaksi. Me ei kuulkaas pitkälle pötkittäis ilman maataloustuotantoa. Ja maatalous ei pötki nykyaikana pitkälle ilman sähköä.

Moderni maatalousyksikkö hyödyntää sähköä monipuolisesti. Valaistuksen, ilmastoinnin ja lämpötilan säätö on varsinkin eläintiloilla elintärkeää. Pienet untuvikot tarvitsevat tismalleen oikean lämpötilan kehittyäkseen, isommat eläimet ruokaa oikean määrän oikeaan aikaan, ja valoilla säädetään myös eläinten päivärytmiä ja luontaisia elintapoja.

Vesi, saati happi, ei saa loppua milloinkaan eikä lypsyrobotti hyytyä kesken lypsyn. Jopa eläinten seuranta tehdään automaattisesti ja digitaalisesti – tilanpitäjä tietää seurantadatasta tismalleen, missä Mansikki liikkuu, mitä ja milloin se syö ja paljonko lypsää. Ja digitaalisuus tarvitsee toimiakseen sähköä.

Sähkövoima renkinä

Isot yksiköt hyödyntävät erilaisia toiminnanohjausjärjestelmiä, jotka taas ohjaavat koneiden ja laitteiden yhteispeliä. Polttomoottorikäyttöisille laitteille on pelloilla vielä paikkansa, mutta etenkin laitosten sisällä voima saadaan sähköstä. Erilaiset tuotantolinjat, tilojen valvonnat, satomäärien seurannat ja kerätyn datan analysointi onnistuu vain, kun sähkönsaanti on turvattu.

Varavoimajärjestelmä turvaa

Laitekannan ylläpito ja huolto on hoidettava ennakoidusti, sillä sähkökatkoksen osuttua kohdalle voi varalaitteiden ja varaosien saanti kestää aikaa – ja sitä ei eläinten hyvinvoinnin nimissä ole tuhlattavaksi. Varalaitekartoitus on hyvä tehdä klassisesti hyvän sään aikana ja kriittisimpien sähkömoottorien varalaitteet on hyvä hankkia valmiiksi, joko omaan varastoon tai LST:n sähkömoottorihotelliin. Sama koskee tärkeimpiä varaosia. Oman huoltovarmuuden takia varavoiman ennakointi on nykyisin entistä tärkeämpää, koska komponenttipula saattaa pitkittää varalaitehankintaa.

Eläintiloilla automaation rooli korostuu – varavoiman tulisi sähkökatkojen yhteydessä käynnistyä automaattisesti, ja taas normaalin sähkönjakelun palauduttua myös sammua automaattisesti.

Omat energiajärjestelmät tuomassa kustannustehokkuutta

Monet maatilat hyödyntävät uusiutuvaa energiaa omien tuulivoimaloiden tai aurinkopaneelien avulla. Näin voidaan vähentää riippuvuutta ulkopuolisista sähköntoimittajista ja saada samalla energian kokonaishintaa hilattua alemmas. Energiaa voidaan myös varastoida ja näin pyrkiä hyödyntämään uusiutuvaa tuotantoa maksimaalisesti.

Maatilat ovat muun liiketoiminnan kanssa samalla viivalla tehostamisvaateiden ja kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa. Älykäs sähkön käyttö auttaa molemmissa. Automaation, energiatehokkuuden ja ennakoinnin avulla saamme pötyä pöytään jatkossakin.

Lue lisää: Onko tilasi turvassa sähköpaloilta?

  • kuva sivustollakuva sivustolla

    Toimitusjohtaja,
    LST Service Oy

← Takaisin