Sähkölaitteiden elinkaarikartoitus ja varalaitepalvelu | LST varmistaa tuotannon jatkuvuuden
← Takaisin

Sähkölaitteiden elinkaarikartoitus ja varalaitepalvelu varmistavat tuotannon jatkuvuuden

Ville Lehto, LST Service Oy

joulukuu 2023

Sähkömoottoreiden käyttöikää voidaan entisestään pidentää ja niiden toimintavarmuutta kasvattaa, kun moottoreita muistetaan huoltaa ja vaihtaa kuluvat varaosat ajoissa.

Sähkölaitteet ovat tyypillisesti pitkäikäisiä. Sähkömoottorit tarvitsevat suhteellisen vähän huoltotoimenpiteitä ja ne kestävät kovaakin käyttöä. Niiden käyttämän sähkön lähdekin on itse valittavissa, ympäristöystävällisiä ja hiilineutraaleja vaihtoehtoja on helposti saatavilla. Siksikin sähkökäyttöiset koneet ja laitteet ovat fiksuja valintoja.

Sähkömoottoreiden käyttöikää voidaan entisestään pidentää ja niiden toimintavarmuutta kasvattaa, kun niitä muistetaan huoltaa, vaihtaa kuluvat varaosat ajoissa, ja kun huolehditaan varaosien saatavuudesta näinä komponenttirajoitteisina aikoina.

Elinkaarikartoitus

Silloin, kun laitekantaa on hankittu eri aikakausina, mahdollisesti eri valmistajilta ja eri malleina tai laitekanta on yrityksen toimitiloissa hajautettuna, on älykästä ja kustannustehokasta tehdä laitteille elinkaarikartoitus. Siinä käydään läpi laitekanta, niiden sijainti ja kunto, sekä ennakoidaan huolto-, varalaite- ja varaosatarve.

Tälle tiedolle on paljon käyttöä, ja vaikka kartoituksen tekeminen maksaa vähän aikaa ja rahaa, maksaa se itsensä takaisin pienentyvinä kustannuksina ja raukeampina hermoina.

Elinkaarikartoitukseen yhteydessä voidaan tuotantotiloista ja laitehuoneista luoda 3D-kameran avulla 3D-malli. Malliin on mahdollista upottaa kartoituksessa kerätyt laitetiedot, varalaitteen tiedot ja muut huomiot tai vaikka vaihtotyössä tarvittavien erikoistyökalujen tiedot. 

Ennakointi tuo varmuutta

Kartoitus auttaa tunnistamaan ne laitteet, jotka ovat lähellä elinkaarensa tai optimaalisen energiatehokkuutensa loppua. Näin voidaan suunnitella kunnossapitoa etukäteen ja välttää odottamattomia laiterikkoja. Laitekantaa on myös helpompi ajan saatossa yhdenmukaistaa, jolloin niiden keskinäinen toimintavarmuuskin paranee. Reaaliaikainen tieto laitteiden elinkaaren tilasta auttaa myös ennakoimaan varaosien ja huoltopalveluiden saatavuutta, mikä puolestaan mahdollistaa tarkemman suunnittelun laiteuusintojen varalle.

Ennakointi tuo säästöjä

Joskus kartoituksessa löytyy laitteita, jotka ovat toimintakuntoisia, mutta niiden energiatehokkuus ei ole enää tätä päivää. Tällaisten laitteiden vaihtaminen uusiin on järkevää energiakustannusten vähentämisen takia.

Kartoituksessa saadaan myös selville, mitkä laitteet kuluttavat eniten sähköä tietyllä hetkellä. Tämä tieto auttaa optimoimaan sähköverkon kuormitusta ja välttämään ylikuormituksia.

Ennakointi tuo turvaa

Joskus kartoituksessa löytyy myös selviä turvallisuusriskejä, kuten auttamattomasti vanhentuneita sähkölaitteita tai muutoin huteria sähköratkaisuja. Onnettomuusriskin pienentämiseksi nämä kannattaa korjata ensi tilassa.

Sähkölaitteiden kartoitus on hyvä tapa parantaa teollisuuslaitosten kustannustehokkuutta ja pienentää energiankulutusta ja turvata tuotannon jatkuvuus. Se on aina myös ympäristöystävällinen teko.

Täältä voit lukea, milloin on oikea aika sanoa heipat wanhalle sähkömoottorille.
Täältä voit lukea, miten moottorihotelli ja varalaitepalvelu turvaavat asiakkaidemme arkea ja ratkaisevat yllättäviä ongelmatilanteita.

  • kuva sivustollakuva sivustolla

    Toimitusjohtaja,
    LST Service Oy

← Takaisin