Sähkömoottorin elinkaari | LST
← Takaisin

Milloin on oikea aika sanoa heipat wanhalle sähkömoottorille?

Ville Lehto, LST Service Oy

lokakuu 2023

Sähkömoottorit ovat pitkäikäisiä ja hyvin huollettuna vielä pitkäikäisempiä. Perusperiaatteet eivät ole muuttuneet mihinkään, muuta vuosien saatossa tehty kehitystyö on parantanut sähkömoottorien hyötysuhdetta ja tehokkuutta monin tavoin.

Kannattaako vanha ja toimiva sähkömoottori vaihtaa uuteen? Jos kysytään lompakolta (ja miksei kysyttäisi), niin vastaus on useimmiten selkeä ja kuuluva: kyllä.

Sähkömoottorit ovat pitkäikäisiä ja hyvin huollettuna vielä pitkäikäisempiä. Perusperiaatteet eivät ole muuttuneet mihinkään, muuta vuosien saatossa tehty kehitystyö on parantanut sähkömoottorien hyötysuhdetta ja tehokkuutta monin tavoin.

Kun asiaa tarkastellaan teollisuuden näkökulmasta, näyttäytyy hyötysuhde kustannussäästöjen valossa. Sähkömoottorit ovat teollisuuden suurin yksittäinen sähkön kuluttaja. Suomen teollisuuden käyttämästä sähköstä 60–70 prosenttia kuluu sähkömoottoreissa (Motiva, Teknillinen korkeakoulu, 2009). Jos näissä prosesseissa saadaan moottoria vaihtamalla muutamankin prosenttiosuuden säästö, saadaan suhteellisesti pienellä hyötysuhteen parantamisella absoluuttisesti merkittäviä euromääräisiä säästöjä.

Huomioidaan koko elinkaari ja koko prosessi

Jos käytössä on vanha ja toimiva sähkömoottori, jota käytetään vain vähän, voi olla laskennallisesti järkevää jättää se käyttöön. Mutta heti, kun käyttömäärä kasvaa, niin laitteen hankintahinnan osuus pienenee ja uuden sähkömoottorin hankinta alkaa olla älykästä. Sähkömoottoria ostettaessa kannattaa useimmiten investoida ostohinnaltaan kalliimpaan korkeamman hyötysuhteen laitteeseen, koska koko laitteen elinkaaren aikana säästetty energiaa maksaa koko laitehinnan nopeasti takaisin. Siksi moottoriratkaisuja pohdittaessa kannattaa kiinnittää huomiota koko prosessiin yksittäisen laitteen sijaan. Kokonaisuuden kulurakenteesta yleensä sähkömoottorin hankintahinta muodostaa noin kaksi prosenttia, kunnossapito noin prosentin, ja muu kulutus syntyy kulutetusta energiasta. Energiatehokkaat sähkömoottorit.pdf (motiva.fi)

Vähemmän hukkaa, täsmällistä huoltoa

Uudemmat, paremman hyötysuhteen moottorit mahtuvat usein vanhoja pienempään tilaan ja ne myös tuottavat ympäristöönsä vähemmän hukkalämpöä.

Uudet sähkömoottorit on suunniteltu kestämään virransyöttö taajuusmuuttajan kautta, ja niihin voidaan integroida valmiiksi laitteen kunnon valvonta. Tällöin huolto ja kunnossapitokin voidaan suunnata ja optimoida oikea-aikaisesti ja täsmällisesti tarpeeseen.

Aikailun sijasta voikin olla viisasta ottaa laskin käteen.

Pika-apu laskentaan:

Jos sähkömoottori on 1500 kierroksinen 5,5 kW ja se käy elinaikanaan esim. 25 vuotta, laskennalliset 6500 tuntia vuodessa. Säästää uusi moottori hankintahinnan erotuksen takaisin noin 3 vuodessa, sähkönhinnan ollessa 0,10 €/ kWh

Vanhan ja uuden sähkömoottorin kustannuserot ja -hyödytVanhan ja uuden sähkömoottorin kustannuserot ja -hyödyt

“Jos maailman jokaisen sähkömoottorin tehokkuutta parannettaisiin vain 0,1 prosentilla, säästäisi se vuodessa saman verran energiaa kuin yli 209 miljoonan Teslan tai yli 715 biljoonan iPhonen lataaminen kertaalleen kuluttaa. Myös hiilidioksidipäästöt vähentyisivät yhtä paljon kuin yli 1,3 miljoonaa polttomoottoriautoa tuottaa hiilidioksidipäästöjä vuodessa.”

LUT-yliopiston nuorempi tutkija Valerii Abramenko

LUE LISÄÄ: Laitekartoitus tuottaa arvokasta tietoa moottoreiden kunnosta

  • kuva sivustollakuva sivustolla

    Toimitusjohtaja,
    LST Service Oy

← Takaisin