kuva sivustollakuva sivustolla← Takaisin

Teollisuuden sähkötyöt ja palvelut

kuva sivustollakuva sivustolla

Loistehon kompensointi.

Isot laitokset, joiden sähkönkulutus on satoja tai tuhansia ampeereita, tuottavat merkittävästi loistehoa. Se taas aiheuttaa kustannuksia, sillä sähköverkko on mitoitettava myös loisteho huomioon ottaen ja sähköyhtiöt veloittavat loistehosta, joka päätyy sähköverkkoon.

Loistehon kompensointi jää usein huomioimatta, vaikka säästö voi olla suuri. Merkittäviä säästöjä saadaan, kun loisteho kompensoidaan tehokkaasti ja parhaiten käyttöön soveltuvilla laitteilla.

Asiantuntija apuna

Autamme selvittämään, millaista loistehoa on laitoksen sähköverkossa, paljonko sitä tulee ja miten sen voisi tehokkaimmin kompensoida. Lisäksi asiantuntijamme tarkastaa mahdollisen nykyisen kompensointilaitteen tehon: käytössä voi olla vääränlainen kompensointilaite, jos tuotantolaitteita on uusittu ja loistehon tuotto samalla muuttunut.

Loistehon ohella huomioimme analysoinnissa laitteet, jotka tuottavat yliaaltoja sähköverkkoon. Kompensaattorin yhteyteen voidaan asentaa laitteisto, joka poistaa haitalliset yliaaltovirrat.

Loistehon kompensointilaitteisto maksaa itsensä takaisin yleensä 2–4 vuodessa, ja oikein huollettuna laitteisto kestää kymmeniä vuosia.

Tarkistamme samalla laitteiden hyötysuhteen

Samalla, kun sähköverkon kuormitusta arvioidaan loistehon ja yliaaltojen osalta, voi LST:n asiantuntija tarkistaa energia-analysaattorin avulla laitoksen muut kohteet, jotka vievät paljon energiaa, kuten moottorit, pumput ja puhaltimet. Jos ne ovat kovin vanhoja tai huoltoa ei ole suoritettu, voi laitteen hyötysuhde olla erittäin huono.

Moottorin hankintahinta on vain noin 2–3 prosenttia moottorin koko elinkaarikustannuksesta, joten laitteen hyötysuhde kannattaa tarkistaa ajoissa. LST:ltä saat asiantuntijan laskelman uuden laitteen hankintahinnasta ja arvion siitä, missä ajassa laitteen uusinta maksaa itsensä takaisin.

← Takaisin