Kolme ohjetta sähköauton latauspisteitä suunnittelevalle| LST
← Takaisin

Kolme ohjetta sähköauton latauspisteitä suunnittelevalle

Teemu Pekkala, LST Teollisuussähkö Oy, Kaikki yhtiöt

marraskuu 2023

46 prosenttia. Sen verran on sähköautokanta kasvanut, kun verrataan alkuvuoden 2022 lukuja tämän vuoden alkuun. Teknologiateollisuuden laskemat luvut ovat tietysti suhteellisia ja kertovat siitä, että sähköautojen absoluuttisella määrällä on vielä reilusti kasvun varaa.

Kasvuun varaudutaan taloyhtiöissä ja kiinteistöissä pohtimalla, miten sähköautojen lataus jatkossa hoidetaan. Latausjärjestelmän, latausverkoston ja kuormanhallinnan on kaikkien tähdättävä samaan maaliin, jotta latausinfra toimii turvallisesti ja varmasti.

Kokosin tähän LST:n hyväksi havaitun kolmen tekijän mallin avuksi latauspisteitä suunnittelevalle: pyydetään, valitaan ja tilataan!

1. Pyydetään LST:ltä kartoitus

Kartoittamalla selvitämme kiinteistön soveltuvuuden sähköautojen latausta silmällä pitäen. Tarvittava virtamäärä on suuri, joten on selvitettävä myös sähköverkon kestävyys. Koko sähkötekninen infra kannattaa käydä huolella läpi, jotta löydetään sopiva järjestelmä ja varmistetaan, että myös sähkökeskus hoitaa osuutensa kunnialla.

Kartoituksessa katsotaan myös tulevaan. Sähköautojen määrä kasvaa ja hybridiautoista siirrytään täyssähköisiin, joten sähköverkon on kestettävä kasvavaa kuormaa myös tulevaisuudessa. Jos tämänhetkinen tarve on kymmenelle autolle, kannattaa sähköverkko mitoittaa tulevaisuudenkestäväksi siten, että jatkossa autojen lisääntyessä on verkkoon helppo lisätä pelkkiä latureita.

Kartoituksen jälkeen annamme kohteeseen räätälöidyn, täsmällisen tarjouksen.

2. Valitaan sopiva palvelutaso ja kuormanhallinta

Varsinkin taloyhtiöissä isännöitsijöillä ja huollolla tuppaa olemaan töitä tarpeeksi ja jonossa jo vähän lisää. Siksi useimmille sopii palvelumalli, jossa latauspisteiden sähkönkulutuksen seuranta ja laskutus ulkoistetaan. Me LST:llä käytämme ulkoisen operaattorin kuormanhallintapalvelua, jossa he hoitavat käyttäjätunnistuksen, lataustapahtumien hallinnan ja laskutuksen käyttäjäkohtaisesti ja siirtävät kerätyt rahat taloyhtiön tilille. Veloitus perustuu kulutukseen ilman kiinteitä kuukausikuluja. Näin huolto tai isännöinti voi jättää yhden työvaiheen itseltään kokonaan väliin ja kulut jakautuvat varmasti oikeudenmukaisesti käyttäjien kesken.

3. Tilataan asennus luotettavalta toimijalta

Luotettavuus syntyy hyvän suunnittelun ja teknisesti taitavan käsityön yhdistelmänä. Me LST:llä saamme usein kiitosta siitä, että toimimme myös nopeasti. Aiemmista hankkeista tehty kokemus näkyy varmana työn jälkenä ja rehtinä kumppanuutena.

Meiltä löytyvät saman katon alta sekä tekniset ratkaisut että palvelu, joten asiakkaamme säästää useimmiten kolmesti: aikaa, rahaa ja vaivaa.

Ota yhteyttä, niin laitetaan homma mietintämyssystä käytäntöön.

Täältä voit lukea As Oy Humalistonkatu Kympin kokemuksia sähköautojen latausinfran ja aurinkovoimalan käyttöönotosta

  • kuva sivustollakuva sivustolla

    Asiakkuuspäällikkö,
    LST Teollisuussähkö Oy, Kaikki yhtiöt

← Takaisin