Varaosilla on valtaa | LST
← Takaisin

Varaosilla on valtaa – kysytään vaikka haalareilta!

lokakuu 2023

Olen toiminut LST:llä kunnossapitoasentajana useamman vuoden. Tykkään vaihtelevasta työstäni, mutta silloin tällöin suustani lipsahtaa myös kirosana. Jos minun työhaalareilleni annettaisiin ääni, niin nekin osaisivat kertoa miksi.

Riippumatta työmaan tai laitoksen koosta, on nykyään sähköllä olennainen rooli. Sähkökriittisiä laitteita on kaikenkokoisilla tehtailla ja laitoksilla, ja minun työnkuvaani kuuluu, että ne kaikenkokoiset tehtaat ja laitokset toimivat sähkölaitteiden osalta juuri niin kuin on suunniteltu. Ja niinhän ne toimivatkin, kunnes eräänä päivänä eivät enää.

Mitäs minä sanoin -lauseen olen oppinut nielaisemaan jo urani alussa ja voimasanatkin päästelen itsekseni, mutta jos minua tai minun työhaalareitani olisi kuunneltu ajoissa, olisi toimittu näiden kolmen periaatteen mukaisesti.

Yksi: Ymmärrys

Ymmärretään, että koko maailmaa koskeva komponenttipula koskee myös sähkölaitteita ja niiden varaosia. Varaosien hankinta-ajat voivat kestää viikoista kuukausiin.

Kaksi: Kartoitus

Kartoitetaan meidän avullamme, mitä laitteita on käytössä, minkä merkkisiä laitteita on käytössä ja mitkä niistä ovat tulossa käyttöikänsä päähän. Onko jo mahdollisesti pikkuvikoja putkahdellut ennakoimaan jotain suurempaa? Olisiko älykästä pyöräyttää meidän 3D-kameramme mallintamassa koko laitekanta varaosaluetteloa varten? Jos tuntuu työläältä, kannattaa muistaa varaosan puutteesta johtuvan seisokin hinta, vaiva ja vähti. Aina on myös kotiinpäin, kun tiedetään jo ennen paikan päälle menoa, minkä laitteiden varassa homma toimii.

Kolme: Action

Hankitaan sähkön suhteen kriittisiin laitteisiin oleellisimmat varaosat valmiiksi. Jos oma varasto on täynnä, meidän LST:n varastoon tehdään tilaa. Hyödynnetään meidän moottorihotelliamme, jos on sellaiseen tarvis.

Kyllähän me LST:llä osaamme soveltaa ja säveltää, pystymme hankkimaan toisen merkkisiä varaosia ja varmistamme sopivuuden asiakkaan sähkökeskuksiin, mutta nopeimmaksi ja edullisimmaksi tulee ennakointi. Me LST:llä jeesataan kyllä.

Sami Malmivaara
Kunnossapitoasentaja

    ← Takaisin