Aurinkoenergia – Ota aurinkoenergia talteen ja hyötykäyttöön
← Takaisin

Aurinkoenergia kiipeää taloyhtiön katolle viidellä loikalla

Teemu Pekkala, LST Teollisuussähkö Oy, Kaikki yhtiöt

toukokuu 2023

Aurinkoenergia on kirjaimellisesti kuuma keskustelunaihe. Auringon porotus haluttaisiin talteen ja hyötykäyttöön - yhä useammin myös taloyhtiöiden eduksi. Sehän onkin fiksu ajatus ja käytännön toteutuksistakin voidaan meillä LST:llä keskustella kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Pääsääntöisesti ideasta käytäntöön kuljetaan viidellä loikalla.

ENSIMMÄINEN LOIKKA

Ensimmäinen loikka tapahtuu asukkaan tai taloyhtiön hallituksen jäsenen tai isännöitsijän päässä.

Syttyy idea omasta aurinkovoimalasta ja se idea viedään taloyhtiön kokoukseen. Kokouksessa tavallisimmin kuultuja kysymyksiä on aika liuta: Riittääkö Suomessa auringonpaistetta tarpeeksi? Kuinkahan pitkä investoinnin takaisinmaksuaika on? Kestääkö meidän katto? Onko kattomme kallellaan oikeaan suuntaan? Lieneekö laskutus kovinkin työlästä? Hyödytäänkö aurinkoenergiasta pelkästään taloyhtiön yleisten tilojen osalta?

Tämä ensimmäinen loikka on yleensä se pisin ja eniten aikaa vievä.

TOINEN LOIKKA

Toinen iso askel otetaan, kun hallitus päättää selvittää asiaa tarkemmin päätöksenteon pohjaksi. Tässä vaiheessa meillä LST:llä soi puhelin tai meiliboksi kilkahtaa saapuneen viestin merkiksi. Halutaan lisätietoa, kartoitus ja ehkä jopa tarjous.

KOLMAS LOIKKA

Kolmas loikka on meidän vastuullamme. Yleensä loikimme paikalle autolla, joka on varustettu asiantuntijoilla. Tulemme paikalle, kartoitamme ja tutkimme. Selvitämme kattorakenteet, ilmansuunnat, katon kaltevuuden ja mahdolliset tulevat katonkorjaustarpeet. Aurinkovoimala tuottaa asennuksen jälkeen ilmaista energiaa noin 30 vuotta, joten katonkorjaustarpeet kartoitetaan pitkälle tulevaisuuteen.

NELJÄS LOIKKA

Neljäs loikka hypätään porukalla. Meidän edustajamme tulee paikalle taloyhtiön kokoukseen livenä tai tarjouksen välityksellä kertomaan puolueettomat tutkimustulokset aurinkosähkön riittävyydestä Suomen oloissa - mehän olemme kutakuinkin samoissa tuottolukemissa kuin pohjoissaksalaiset. Käymme läpi kartoituksemme tulokset ja kerromme millaisilla ehdoilla oman aurinkosähkövoimalan hankkiminen kannattaa, minkä kokoisena se kannattaa tehdä ja kerromme myös sen, jos kannattavuuden näkökulmasta voimalaan ei ole järkevää tällä hetkellä sijoittaa.

Tämän kartoituksen jälkeen päätös on helpompi tehdä järkiargumentteihin nojaten.

VIIDES LOIKKA

Viides loikka on taloyhtiölle kevyt. Tehdään päätös. Päätöksen jälkeen me LST:llä hoidamme suunnittelun, asennuksen, luvat, raportit ja tarvittavat ilmoitukset. Huolehdimme tiedottamisesta ja varmistamme, että homma menee kaikin tavoin toivottuun maaliin.

MITÄ MAALISSA ODOTTAA – PAISTAAKO AURINKO PIHVITKIN?

Aurinkovoimalaan sijoittaneet taloyhtiöt saavat nauttia lähellä tuotetusta puhtaasta aurinkoenergiasta. Yhtiö, asukkaat ja luonto kiittävät ja talon arvo kasvaa.

Nykyisin on voimassa myös uusi asetus, joka mahdollistaa pientuotannon netotuksen. Esimerkiksi tällöin taloyhtiöiden asukkaiden muodostama energiayhteisö pääsee nauttimaan tuottamastaan sähköstä ilman veroja. Tuotettu sähkö saadaan nyt siis yhteisten tilojen ohella kannattavasti myös asukkaiden käyttöön eli kyllä - pihvi on monelle asiaa harkitsevalle juuri tässä ja juuri sopivan kypsänä! Auringosta hyötyvät yhtiön lisäksi myös asukkaat.

Pähkäilyn ja pohtimisen sijasta ota yhteyttä meihin, niin kartoitamme tilanteenne. Saatte luotettavaa tietoa taloyhtiönne mahdollisuuksista auringosta hyötymiseen.

Aurinkoenergiaa taloyhtiöilleAurinkoenergiaa taloyhtiöille
  • kuva sivustollakuva sivustolla

    Asiakkuuspäällikkö,
    LST Teollisuussähkö Oy, Kaikki yhtiöt

← Takaisin