← Takaisin

LST suoritti sukellusveneiden IAS-järjestelmien etäkäyttöönoton välillä Turku-Shandong

joulukuu 2021

LST suoritti onnistuneesti kahden sukellusveneen IAS-järjestelmien etäkäyttöönoton. Työ tehtiin Turusta käsin sukellusveneisiin, jotka sijaitsivat Kiinan Shandongin provinssissa. Keväällä alkanut projekti päättyi joulukuussa 2021.

Sukellusveneen IAS-järjestelmä on valvontajärjestelmä eli Intergrated automation / alarm system. Järjestelmä valvoo aluksen toimintoja ja osittain myös ohjaa eri järjestelmien toimintaa. Valvonta tarkoittaa esimerkiksi vuotohälytyksiä, luukkujen lukitusten valvontaa ja sähköisten järjestelmien monitorointia.

– Alkuperäisen suunnitelman mukaisesti järjestelmän käyttöönotto olisi vaatinut asiantuntijan paikallaoloa Shandongissa, sillä tässä tapauksessa sukellusveneiden toimintoja ei oltu vielä testattu lähityössä lainkaan. Korona-aika pitkine karanteeniaikoineen muutti kuitenkin suunnitelmia, kertoo Mikko Jaskari, LST Engineering Oy:n toimitusjohtaja.

Tässä yhteydessä etäkäyttöönotto tarkoitti sitä, että ohjelmointi- ja testaustyö tehtiin verkon kautta ilman paikan päällä olevaa asiantuntijaa. Etäkäyttöönotto ei ole täysin poikkeuksellista, mutta yleensä se tehdään vain laitteistolle tai järjestelmälle, joka on jo todettu toimivaksi tai joka on koetestattu aiemmin.

Etäkäyttöönotossa yhteys muodostetaan etäkäyttöratkaisulla, joka mahdollistaa pääsyn sisäverkkoon suojatun yhteyden kautta. Näin voidaan luoda tilanne, joka vastaa asiantuntijan ja kannettavan tietokoneen läsnäoloa.

5 tunnin aikaero toi omat haasteensa

– Laitteiston toimintaa oli mahdollista monitoroida reaaliajassa etäohjelmiston avulla hyvin pitkälle, ja tehtyjen muutosten vaikutus nähtiin välittömästi. Paikan päällä meillä oli käsi- ja silmäparina Tarw-Trading Oy:stä Esa Reinikaisen tiimi, joka pystyi raportoimaan mahdollisista virheistä ja tarvittavista muutoksista, Jaskari kertoo.

Kokonaisuudessaan projekti eteni ja onnistui hyvin, mutta haasteitakin matkan varrella ilmeni.

– Suurimpia haasteita olivat heikot datayhteydet sekä 5 tunnin aikaero. Toisinaan saimme laittaa kellon herättämään neljältä aamulla, jotta yhteistä työaikaa saatiin riittävästi, Jaskari summaa.

Kahdesta sukellusveneestä ensimmäiselle tehtiin etäkäyttöönotto jo keväällä. Samalla kerättiin oppia ja tietotaitoa seuraavaan suoritukseen. Toisen sukellusveneen järjestelmän käyttöönotto sujuikin jo helpommin ja nopeammin.

– Tämän projektin jälkeen olemme valmiimpia vastaavien tarpeiden tullessa eteen. Etätyön yleistyttyä on helppo nähdä, että tällä toimintatavalla on tulevaisuutta. Tämä on myös merkittävä kustannussäästö asiakkaalle. Kustannukset voivat jäädä jopa 20–25 prosenttiin normaalista, Jaskari toteaa.

Uusien vastaavien projektien osalta suunnitelmat ovat vielä avoinna, mutta Jaskari pitää IAS-järjestelmän etäkäyttöönotosta kertynyttä kokemusta erittäin arvokkaana.

    ← Takaisin