← Takaisin

Uusi normaali luo uusia liiketoimintakäytäntöjä

Samuli Rantanen, LST Group Oy, LST Projects Oy

toukokuu 2021

Kulunut kevät on ollut LST:ssä ennakkoasetelmia vauhdikkaampi. Laivanrakennuspuolella Meyerin telakan rakennusaikataulun venyttäminen näytti vielä alkuvuonna vähentävän kokonaistyömääräämme, mutta muilla työmailla töitä on riittänyt ennakoitua enemmän.

Etenkin Rauman telakalla rakennettavat kaksi uudislaivaa ovat työllistäneet lstläisiä hyvin. Muilla toimialoillamme on niin ikään ollut kohtalainen työtilanne kuluneen kevään ajan.

Korona-aikaa on kestänyt reilun vuoden ja ainakin nyt vaikuttaa siltä, että paluu normaaliin häämöttäisi jossain lähitulevaisuudessa. Uuteen normaaliin varmasti tulee jäämään käytäntöjä korona-ajoista. Meillä esimerkiksi LST Engineering tulee toteuttamaan automaatiojärjestelmän etäkäyttöönoton Suomesta käsin Kiinaan. Etäkäyttöönotossa säästyy matkustusaika ja kun kohteen asennusohjeet sekä viestintävälineet ovat kunnossa, saadaan järjestelmä käyttöön myös edullisemmin kuin ”perinteisellä” käyttöönotolla. Vastaavanlaisia pakon sanelemia kokeiluja on alallamme tehty paljon ja varmasti näistä onnistuneimmat tulevat myös vakiinnuttamaan paikkansa alalla tarjottavien palveluiden joukossa.

Palvelumallien kehittämistä

Kaikkia asiantuntijapalveluita ei pystytä varmaan koskaan toteuttamaan etänä. Fyysiset asennustyöt ovat selkein tällainen palvelu, mutta on myös esimerkiksi lakisääteisiä tarkastuksia tai sähkölaitteistojen kuntotutkimuksia, joissa edellytetään käyntiä itse kohteessa. Kuntotutkimuskäyntiin voi myös yhdistää lakisääteiset sähkölaitteiden määräaikaistarkastukset sekä esimerkiksi autonlatauskartoitukset tällaisia harkitseville kiinteistönhaltijoille. Näin toimimalla saadaan kaikki hoidettua samalla käynnillä kuntoon.

Käyntimääriä vähentäviä ja erilaisia tarpeita yhteen niputtavia palvelumalleja olemme kuluvana vuonna miettineet paljon. Sähkölaitteen ja minkä tahansa sähköisen järjestelmän elinkaari alkaa jonkinlaisesta tarvekartoituksesta, etenee suunnittelun kautta laitehankintaan, asennukseen ja käyttöönottoon. Ajan kuluessa laite tarvitsee säännöllistä tarkastamista, huoltoa sekä mahdollisesti varaosia, kunnes aikanaan laitteisto pitää purkaa ja korvata uudella. Me LST:llä olemme pyrkineet ratkaisemaan asiakkaidemme tarpeet kaikissa näissä sähkölaitteen elinkaaren vaiheissa ja jatkossa tulemme esittelemään näitä toimialakohtaisesti.

  • kuva sivustollakuva sivustolla

    Samuli Rantanen

    Toimitusjohtaja,
    LST Group Oy, LST Projects Oy

← Takaisin