← Takaisin

Merkittäviä säästöjä pienillä investoinneilla

Juha Hietarinta, LST Group Oy, Laivasähkötyö Oy

kesäkuu 2020

Lähes kaikilla aloilla nähdään tällä hetkellä koronaepidemian vaikutukset. Asiakkaidemme kanssa käydyissä keskusteluissa olemme tunnistaneet kaksi keskeistä prioriteettia, jotka korostuvat koronakriisin keskellä: toimitusvarmuus ja kustannussäästöt.

Asiakkaamme haluavat varmistaa, että heidän tuotantonsa pyörii mahdollisimman normaalisti ilman häiriöitä. Toiseksi asiakkaat varautuvat jo toteutuneeseen tai tulevaan tilauskannan laskuun, jolloin kustannussäästöjen löytäminen on erittäin tärkeää.

Toimitusvarmuuden takeena konsernin yhteiset resurssit sekä paikallinen työvoima

Varautuminen huonon päivän varalle on ollut konsernimme strategiassa aina tavalla tai toisella läsnä. 90-luvun lamasta ja etenkin Wärtsilä Meriteollisuuden konkurssista selvittyämme, olemme tietoisesti tehneet valintoja, jotta konsernimme kestäisi paremmin mahdolliset talouden karikot.

Liiketoimintamme tukijalat eli laivateollisuus, kiinteistöt, liikkuva kalusto sekä muu prosessi- ja energiateollisuus, toimivat jokainen hieman omalla tahdillaan, joten koronan vaikutukset eivät ainakaan kerralla iske kaikkiin liiketoimintoihimme. Normaalitilanteessa, jos jossain päin konserniamme työt vähenevät, niin samanaikaisesti toisaalla voi olla jo pulaa tekijöistä. Tälläkin hetkellä meillä on vain kourallinen väkeä lomautettuna, koska iso osa vapautuneista henkilöistä on lainassa muissa konserniyhtiössämme. 170 hengen henkilöstöstä kaikki asuvat Suomessa, joten myöskään matkustusrajoitukset eivät ole merkittävästi estäneet meitä palvelemasta asiakkaitamme.

Lisäksi meillä on käynnissä useampi rekrytointi, joiden tavoitteena on entisestään laajentaa tarjontaamme ja osaamistamme.

Merkittäviä kustannussäästöjä sähkötekniikan tehostamisella

Talouskriiseissä asiakaskunnassamme on odotettavissa, että liiketoiminnan ei juurikaan oleteta kasvavan. Monella tilanne on päinvastainen, eli edessä on vaikeita päätöksiä ja tuotannon sopeuttamista muuttuneeseen tilauskantaan.

Investoinnit ja panostukset eivät kuitenkaan lopu, vaan niiden luonne muuttuu kustannussäästöjen tavoittelemiseen. Kun aikaisemmin haluttiin laajentaa tuotantokapasiteettia rakentamalla lisää vaikka tehdaspinta-alaa, niin nyt mietitään enemmän, miten olemassa oleva tuotantokapasiteetti saataisiin mahdollisimman tehokkaasti käyttöön ja kiinteitä kuluja pienemmiksi.

Sähkötekniikan hyödyntämisessä on paljon erilaisia mahdollisuuksia löytää kustannussäästöjä tekemällä pieniä täsmäinvestointeja, joiden takaisinmaksuaika on lyhyt tai lähes olematon. Sähkönkulutus on asia, josta on usein löydettävissä merkittäviä säästöjä lyhyillä takaisinmaksuajoilla. Esimerkiksi loistehon kompensointi voi tuoda kustannussäästöjä jo muutamien kuukausien sisällä investoinnista. Valaisimien päivittäminen moderneiksi älyratkaisuiksi maksaa itsensä takaisin jo 2–3 vuoden sisällä investoinnista.

Panostuksilla sähkölaitteiden kunnossapidossa ennakoivaan huoltoon, voi välttää tuotannon tahattomat katkokset ja varmistaa tehokkaan toiminnan. Tähän on nykyään olemassa etävalvontaratkaisuja, jolloin myös työaikaa säästyy ja näin kulutkin jäävät pienemmiksi.

Useiden laitteiden investointikustannukset ovat vain pari prosenttia koko laitteen elinkaarikustannuksista. Siksi vanhentunut laite, kuten moottori, kannattaa uusia ajoissa.

Monilla asiakkaillamme on useita kohteita, joissa voisi pienillä investoinneilla saada suuren säästön aikaan. Näitä mahdollisuuksia on hyvä jokaisen pohtia omassa toiminnassaan, ja avustamme säästökohteiden löytämisessä mielellämme.

  • kuva sivustollakuva sivustolla

    Juha Hietarinta

    Hallituksen puheenjohtaja,
    LST Group Oy, Laivasähkötyö Oy

← Takaisin